Dat liep gesmeerd!
 Inderdaad, onze planning om op dinsdag te vertrekken, zodat we minder last zouden hebben van het vakantieverkeer in het weekend, pakte goed uit! Sinds ook Kroatië lid van de EU is, is de rit een stuk eenvoudiger geworden. Tot aan Bosnië kunnen we bij elke grensovergang gewoon doorrijden.
Zoals vanouds overnachten we eerst in Schlüsselfeld in Duitsland en vervolgens in Ptuj in Slovenië, waarna we de laatste dag met slechts een uurtje vertraging bij de Kroatisch/Bosnische grens, doorrijden naar Travnik in Bosnië en Herzegovina.
‌De caravan van Jan en Ada mag op het parkeerdak van het hotel IUT en we krijgen twee kamer naast elkaar. 
‌In het hotel is het een gezellig weerzien met het personeel. 
‌We hebben er zin in om morgen van start te gaan!
Ruimte maken
Met beide autos stampvol met spullen is het niet handig om overal langs te rijden dus zoals altijd zorgen we er eerst voor dat we ruimte gaan maken. We gaan gelijk de eerste ochtend naar Selka in het dorpje Karaula, waar zij een klein supermarktje heeft. Selka heeft goed contact met de armere bevolking en verdeelt voor ons de kleding die wij brengen. De kleding wordt veelal via de school van het dorp verdeeld.
‌Na een jaar is het weer een erg fijn weerzien. Heel veel kleding maar ook zakken vol met wollen truien, mutsen en sjaals gaan bij haar in de schuur. 
‌Omdat Jan en Ada sinds hun verhuizing geen plek meer hebben voor hun dakkoffer, blijft deze ook achter. Zoon Almedin die zijn eigen winkeltje heeft, is er erg blij mee!
Bolnica Travnik
Het ziekenhuis van Travnik is een kantonaal ziekenhuis. Vanuit het hele kanton komen mensen met ernstige problemen naar dit ziekenhuis. Verder heeft elke redelijke plaats een Dom Zdravje, een kleiner ziekenhuis waar ook eenvoudige operaties gedaan kunnen worden.  Gekoppeld aan zo'n Dom Zdravje zijn er in de dorpjes binnen de gemeente diverse dokterspostjes voor de huisartsen maar ook tandartsen. 
‌Wij hebben bijna altijd materiaal mee voor het ziekenhuis van Travnik. Dit jaar weer veel incontinentie materiaal, katheters en katheterzakken en alles wat erbij hoort. Maar ook kleertjes voor de kinderafdeling, waar zuster Sabine de scepter zwaait. Zij heeft altijd tekort aan luiers dus we weten waar we moeten zijn. 
Mental Health Kliniek
De Mental Health organisatie is ook onderdeel van de Dom Zdravj. Zij vangen mensen met allerlei psychische en ook sociale problemen op en bieden ze een luisterend oor. Kinderen worden begeleid met aktiviteiten en knutselwerk en voor veel jongvolwassenen staat hun deur open voor een vertrouwelijk gesprek. Velen worden behandeld  en begeleid gedurende meerder maanden tot vele jaren voor de chronische patienten. Stichting Bosnische Toekomst sponsort al meerdere jaren een Kerstviering voor de jongsten. Onze kleurboeken, potloden en knikkerzakjes waren erg welkom. De knikkerzakjes zullen worden gebruikt voor het bevorderen van de motoriek van de handen door het spelen van het spelletje, maar ook door gewoon te kneden met een zakje. 
Sreca za sve
Emina Alispahic van deze Humanitaire stichting zet zich voornamelijk in voor kinderen met Down. Zij werken veel samen met de kliniek voor Mental Health in Travnik. Samen met vrijwilligers bestiert zij een pand in Travnik maar ze hebben sinds twee jaar ook een stuk grond in Dolac waar ze zeven kassen hebben staan met onder andere tomaten, paprika, komkommers etcetera. De vorige keer hebben wij een donatie geschonken voor een toilet. Deze is intussen gerealiseerd en ziet er erg netjes uit. De kassen geven een geweldige opbrengst dat verkocht wordt aan vele particulieren maar ook winkels in de buurt. De opbrengst wordt weer gebruikt voor hun stichting.  We hebben Emina een kort bezoek gebracht en ook hier een doos met kleurboeken, kleurtjes en knikkerzakjes achtergelaten.
Ziekenhuis en School Nova Bila
Na de vorige dag de nodige boodschappen bij de FIS en een weerzien met Vlado van Motel Carousel, zijn we tegen de avond naar Marija en Tomo gegaan. Marija is de dochter van onze anderhalf jaar geleden overleden vriend Domagoj. Samen met hen hebben we weer een kaarsje gebrand bij zijn graf.

‌Na een goede nachtrust gaan we naar Bila.
‌Josip is de directeur van de basisschool en hij is bezig met het realiseren van een mogelijkheid om alle leerlingen van zijn school elke dag een maaltijd te kunnen aanbieden.
‌Het bedrijf Hand Horeca Grootkeukens heeft honderden borden, kopjes en bestek gedoneerd. Tegelijk met "een voorraadje" incontinentie materiaal voor het ziekenhuis is dit eerder met een vrachtwagen vanuit NL op transport gegaan naar Bosnië. Later in de week zal Bosnische Toekomst nog een vitrinekast doneren waar de gekoelde producten in zullen komen te staan.
‌Bij het ziekenhuis in Nova Bila krijgen we na de kennismaking, een uitgebreide rondleiding van de directeur. Ze zijn erg blij met de gedoneerde pakken incontinentiemateriaal!
De Brandweer in Turbe en Travnik
De brandweer in het dorpje Turbe bestaat uit in totaal 60 vrijwilligers waarvan 15 tot 20 direct oproepbaar zijn. Naast hun werk bij de brandweer, helpen zij ook de gemeenschap van Turbe op allerlei mogelijke manieren. Onder andere de begraafplaats wordt door deze vrijwilligers onderhouden en ze hebben al eens een voetgangersbruggetje gebouwd. Ook hun eigen onderkomen en het materieel is zeer goed onderhouden alhoewel alles wel erg oud is. Voor hun eigen veilligheid zochten zij financiele middelen om handlampen aan te schaffen. Stichting Bosnische Toekomst heeft drie lampen kunnen doneren. 
‌Later zijn we nog bij de Brandweer van Travnik geweest en kregen een rondleiding door de President. Jaren geleden zijn we er al eens geweest met oa brandweerpakken en een hydraulische spreader. 
‌De brandweer van Travnik is verantwoordelijk voor een uitgebreid gebied waar ook vele bossen en de berg Vlasic onder vallen. Ook nu is er nog erg veel behoefte aan betrouwbaar materieel. 
Karaula
Zoals ook vele voorgaande jaren zijn we weer bij Selka langs gegaan in Karaula. Met de hulp van dochter Amedina en zoon Almedin hebben we vele zakken met kleding bij hen in het boetje achtergelaten. Zij zullen zorgdragen voor de distributie.
‌En vanzelfsprekend zijn we weer de bergen in gereden naar deze keer zeven gezinnen die het erg moeilijk hebben. Elk gezin krijgt van de stichting een voedselpakket van rond de honderd Euro. Het is schrijnend om te zien hoe de kinderen op hun blote voetjes daar rondlopen. En je verwondert je erover hoe oude mensen die slecht ter been zijn, zich in dit gebied met steile wegen, weten te redden....
Thuisfront
Het blijft wel eens onderbelicht, maar zonder alle lieve mensen in Nederland zou onze stichting geen reden van bestaan hebben. Regelmatig ontvangen wij de mooiste kleding van familie, vrienden en bekenden en vanzelfsprekend zijn donaties ook zeer welkom. 
‌Als het mogelijk is organiseren Ciska en Ada elke twee maanden een breimiddag die door gemiddeld 25 dames wordt bezocht. Als je dan ziet wat zij allemaal voor mooie kleding en knuffels etcetera voor Bosnie maken, dan kan je alleen maar dankbaar zijn. 
‌In november werd de stichting tijdens zo'n breimiddag verblijd door de heer Hans Elling die namens de RABO-bank een cheque van 500 Euro overhandigde aan onze voorzitter Jan Plagge.

‌Wij willen iedereen weer heel erg bedanken voor het lezen van dit verslag, maar vooral voor de giften, in welke vorm dan ook.
‌Blijf ons volgen!!‌
Contact
‌Voor geïnteresseerde bedrijven en verenigingen verzorgen wij graag een presentatie. Voor meer informatie over ons, of voor het bespreken van een presentatie, kunt u een mail sturen, kunt u bellen, of u laat een bericht achter op de contact pagina.


Voor alle informatie:
janplagge@yahoo.com
‌Tel: +31 (0)638 4141 02

Stichting Bosnische Toekomst
RABO bank:
IBAN: NL59 RABO 0127 1495 03
tnv: Stichting Bosnische Toekomst
Anna Paulowna.‌
Omdat de Bosnische Toekomst ANBI gecertificeerd is, zijn eventuele giften onder voorwaarden aftrekbaar van de belasting.
‌RSIN: 815706935
Deze website is gesponsord door Druktemaker