Een wintertripje
Alhoewel het dit jaar niet veel met winter te maken heeft. De reis van Jan en Ada gaat deze keer zonder caravan en ook zonder Arjen en Ciska door een vrijwel sneeuwloos Oostenrijk, Slovenië, Kroatië en Bosnië, weer naar de omgeving van Travnik. Onderweg stranden we in een kleine herberg in Oostenrijk, waar iedereen volop in de carnavalssfeer is. Als we aansluitend aan het eten een aantal drankjes aangeboden hebben gekregen en al een paar keer de dansvloer opgesleept werden, zijn we rond negen uur maar naar onze kamer gevlucht. We willen de volgende dag toch graag veilig onze reis afmaken.
‌Bosnië voelt weer als thuis en ook de vette lucht van de kolen- en hout gestookte kachels, ruikt weer vertrouwd. In het hotel Carousel heet hoteleigenaar Vlado ons met een slibovic welkom, krijgen we door Ibro een mooi ruim appartement aangeboden en eten we de eerste avond als vanouds een heerlijke Carousel steak uit de keuken van Dragana!  
Adhoc
Behalve het afleveren van alle goederen, staat er nog niets vastomlijnd op onze agenda. 
‌Het meeste moet naar het ziekenhuis. We hebben dit materiaal zoveel mogelijk middenin de auto gestouwd. Want onze ervaring is dat je bij de Bosnische grens aangehouden kan worden als ze nieuwe spullen zien. En we hebben erg veel incontinentiemateriaal. Nieuw dus! (gelukkig wel.....) 
‌Dit inco-materiaal en andere verbandmiddelen worden voor de ogen van de buitenwereld afgeschermd door zakken met kleding, schoenen, brillen enzovoorts. 
‌In de dakkoffer liggen veel knuffels kou te kleumen, maar ze worden daar bovenin vergezeld door heel veel warme dekens. 
‌En tenslotte moesten onze eigen koffers er ook nog in. Het paste maar net...
‌Op maandagochtend is het ziekenhuis dan ook onze eerste bestemming. 
Het ziekenhuis
Rond tien uur kloppen we die maandag dus aan bij de apotheker van het ziekenhuis. Ze zijn weer blij ons te zien en we blijven nog even zitten voor een praatje. Dan wordt de auto uitgeladen. Een flinke stapel met van alles en nog-wat wordt op het stoepje gedeponeerd. We hebben misschien wel 50 brillen mee. De oogarts is er blij mee want die gaan naar arme mensen die zich geen bril kunnen veroorloven. Heel veel incontinentie materiaal wat in Nederland weggegooid zou worden, wordt hier met liefde in ontvangst genomen. We hebben zelfs materiaal voor diabetici meegenomen en ook materiaal voor stoma's. 
‌Als we met de knuffels naar Sabine van de kinderafdeling gaan, worden we weer als vrienden ontvangen. We zitten met meerdere artsen en verplegend personeel aan de koffie. We bespreken wat er vooral nodig is en we beloven terug te komen met mooi kleurrijk beddengoed voor de kinderafdeling. De bedden moeten vaak meerdere keren per dag verschoon worden maar daarvoor hebben ze niet voldoende beddengoed. 
‌Bij het grote winkelbedrijf FIS vinden we wat we moeten hebben. Met de hulp van het winkelpersoneel stellen we 20 sets beddengoed samen bestaande uit matrasbeschermers, kussenbeschermers, gekleurde hoeslakens en vrolijke overtrekkken met kussenslopen. 
‌Het is voor de kinderen al erg genoeg om in een ziekenhuis te liggen. Dan helpen de vrolijke kleuren enigszins mee om de ergste leed te verzachten. ‌En als er bij een van de kinderen een klein ongelukje gebeurt, dan kan het beddengoed snel verschoon worden. . 
Humanitaire stichting "Sreca za sve" ‌(Geluk voor Iedereen)
Via Amela komen we in contact met een NGO (Non Governmental Organisation) die dagbesteding aanbieden aan jong-volwassenen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking. De NGO heeft onderdak aangeboden gekregen van de gemeente en ze doen sinds een jaar veel aktiviteiten met een groep van ongeveer 40 verschillende deelnemers. Er worden veel artikelen gemaakt door de mensen waaronder vogelhuisjes, kralen kettingen en papieren bloemen. De opbrengst bij de verkoop van deze artikelen wordt weer besteed aan de aankoop van nieuw materiaal. De cirkel is rond... 
‌De ruimte ziet er goed uit. Mooi gestukt en geschilderd. Aan de achterzijde is echter nog een verwaarloosde tuin. 
‌We hebben het plan om hen waar mogelijk te steunen! 
‌Om bijvoorbeeld mooie stoffen tassen te maken, was er behoefte aan een naaimachine. Die hebben wij voor hen gekocht en vandaag overhandigd. Ze waren er ontzettend blij mee! 
‌Wij hebben bij een bekend bedrijf een offerte aangevraagd om verdere verbeteringen uit te voeren aan gebouw en tuin.
De tuin van Humanitaire stichting "Sreca za sve" ‌(Geluk voor Iedereen)
Na een goed overleg met het bedrijf Smaragd uit Travnik over de werkzaamheden in het huis en de tuin, besluiten we alles aan hen uit te besteden. 
‌Reeds de volgende dag gaan ze aan de slag om de tuin op te schonen. Het houten kotje gaat eruit, alle losse stenen en keien worden verwijderd en ook ander zwerfafval vinden we niet terug als we langs gaan om te kijken hoe het gaat. 
‌In de dagen die volgen worden de werkzaamheden voortvarend aangepakt en als wij terug zijn in Nederland ontvangen we de fotos met het eindresultaat. Het is erg mooi geworden!
‌Een deel van de tuin is nu verhard, in een ander deel zijn graszoden gelegd en er zijn coniferen geplant. 
‌Er zijn panelen geplaatst tegen de muur van het gebouw erachter, waar veel jeugd rondhing en van waaruit je eenvoudig in de tuin zou kunnen komen. Er is van daaruit nu geen zicht meer op de tuin. 
‌Binnen zijn in de recreatieruimte en in de keuken aflegplanken tegen de muur geplaatst zodat de mensen hun spulletjes mooi kwijt kunnen.
‌Emina en haar ploeg is er ontzettend blij mee!!‌.
Voedselpakketten voor arme gezinnen in Karaula
We zijn ook weer naar Karaula getogen. We hadden nog heel veel zakken met kleding, schoenen, knuffels en dekens achtergelaten bij ons hotel omdat we het steeds met de auto overal heen en weer moesten slepen. 
‌We hebben deze zakken alsnog ingeladen en een afspraak gemaakt met onze contactpersoon Selka in Karaula.
‌Alle zakken zijn voorlopig bij haar in de opslag gegaan zodat zij tijd heeft om per gezin goed uit te zoeken welke kleding ze nodig hebben. Selka vertelde dat er gezinnen zijn die kleding wat hen niet past, alsnog verkopen. Om dit te verkomen, zorgt Selka ervoor dat de juiste kleding bij de juiste gezinnen terecht komt.  
‌Wij kopen in het dorp vijf voedselpakketten. Die bestaan per gezin onder andere uit 50 kg meel, gist, boter, suiker, paprika, eieren, pasta, rijst, olie, kippepoten, limonade, koekjes, maar ook schoonmaakmiddel, tandenborstels en tandpasta, shampoo, enzovoort....
‌We moeten een paar keer de bergen in rijden om alles ter plekke te krijgen. Het zijn onder andere een aantal Roma-gezinnen met meerdere zeer jonge kinderen die in erge armoede leven. Ze lopen nu, in februari, nog op blote voeten of op afgetrapte schoenen en in een t-shirtje rond.
De volwassenen doen vaak niet erg veel moeite om uit deze ellende te komen, maar wij doen het dan maar voor de kinderen....
‌Wel wordt er een aantal dagen in de week, afhankelijk van de grootte van het gezin, een bakje met eten gebracht. Daar moeten ze het dan maar mee doen.....
‌Ook een ouder stel, dat kampt met werkeloosheid en ziekte, krijgt van ons een pakket.
‌We drinken met Selka en haar zoon nog een kopje koffie en laten alles op ons inwerken. Ook in Nederland is veel ellende maar dit is toch echt wel schrijnend zonder een fatsoenlijk sociaal vangnet...
Tenslotte....
We zijn blij dat we de gelegenheid kregen om nog in het begin van 2020 naar dit mooie land te gaan want kort na ons vertrek ging de wereld op slot in verband met de Corona Crisis. 
‌We hebben nog de mooie stad Sarajevo bezocht, we hebben genoten van de prachtige natuur bij de watervallen van Jajce en we hebben in de sneeuw kunnen banjeren in het Skigebied op de Vlasic!
‌We denken nu aan al die arme mensen van wie we hopen dat de corona hun huis voorbij zal gaan. Veel mogelijkheden om ermee om te gaan hebben ze niet. 

‌Wij zullen van een afstand contact blijven houden met onze mensen in Bosnië en we hopen snel weer terug te kunnen gaan.

‌Blijft u ons steunen want uw donaties, in welke vorm dan ook, kunnen zeker in deze tijden het verschil maken!!
En hopelijk tot gauw!!
Contact
‌Voor geïnteresseerde bedrijven en verenigingen verzorgen wij graag een presentatie. Voor meer informatie over ons, of voor het bespreken van een presentatie, kunt u een mail sturen, kunt u bellen, of u laat een bericht achter op de contact pagina.


Voor alle informatie:
janplagge@yahoo.com
‌Tel: +31 (0)638 4141 02

Stichting Bosnische Toekomst
RABO bank:
IBAN: NL59 RABO 0127 1495 03
tnv: Stichting Bosnische Toekomst
Anna Paulowna.‌
Omdat de Bosnische Toekomst ANBI gecertificeerd is, zijn eventuele giften onder voorwaarden aftrekbaar van de belasting.
‌RSIN: 815706935
Deze website is gesponsord door Druktemaker