Genoeg te vertellen
In februari en maart 2020 waren we hier voor het laatst. Toen kwam Covid om de hoek kijken en ging de wereld op slot. En ook nu is nog heel veel onzeker. Het aantal besmettingen in Nederland loopt weer de spuigaten uit en in Bosnië is het niet veel anders. Het percentage gevaccineerden ligt er rond de 30 procent, vele malen lager dan het Europees gemiddelde. We doen dus zo voorzichting mogelijk. 
‌"Ons" vertrouwde Motel Carousel is gesloten dus we nemen onze intrek in Hotel IUT in Travnik. Geen verkeerde keuze zoals blijkt. 
‌Ook onze nieuwe auto heeft zich van zijn goede kant laten zien. We hadden een veilige en snelle rit en aan het einde van dag twee zijn we na een mooie rit door de bergen rond vijf uur ter plekke. 
‌In de auto en in de dakkoffer hebben we 60 kinderjassen, vele zakken met kleding, schoenen en dekentjes bij ons en voor een school in Karaula, waar de bliksem zijn vernietigende werk heeft gedaan, hebben we vijf computers. Ook hebben we nog drie laptops voor scholieren die dan thuis kunnen werken. Tante Annie gaf ons tientallen tasjes met poppen en autootjes om weg te geven aan kleine kinderen.
‌Onze contactpersoon Amela wacht ons al op en vanzelfsprekend staan er weer veel bezoeken op het programma.
Ontspullen
Selka in Karaula is blij ons weer te zien. Karaula is een dorpje met een basisschool met wel 250 leerlingen. De meeste leerlingen komen uit gehuchtjes in de buurt waar het nog flink armoedig is.  
‌Selka heeft al een plan om alle kleding in een lokaal van de school uit te zoeken. Ze zal dan in overleg, arme gezinnen uitnodigen en met hulp van anderen, de kleding verdelen. 
‌De school heeft het afgelopen jaar een blikseminslag gehad waardoor vele computers uitgebrand zijn. 
‌Wij hebben vijf computers voor hen bij ons en die brengen we gelijk naar de school. Elk lokaal heeft een computer waarop computer-lessen gegeven kunnen worden. 
‌We hebben drie laptops bij ons voor enkele kinderen om thuis op te werken.
‌We rijden met een lege auto weer naar beneden...
Het eerste vervolg
De meeste materialen en boodschappen halen we bij de FIS, een gigantisch grote winkel annex Shopping Mall in de buurt. FIS bestaat nu ongeveer 25 jaar en is vanaf het begin een winkel geweest waar mensen van heinde en verre naar toe gaan, zelfs vanuit Kroatië. Je kan het vergelijken met onze voormalige V & D, maar dan vele malen groter en goedkoper. Ze voeren eigen merken maar vanzelfsprekend zijn ook de bekende merken vertegenwoordigd. Een spijkerbroek koop je vanaf 15 euro, maar de Samsung televisie is net zo duur als in Nederland. 
‌Wij kopen daar onze bouwmaterialen en doen er ook regelmatig onze gewone boodschappen. Deze keer hebben we er een wijntje en een biertje voor op de kamer gescoord, maar ook een nieuwe naaimachine die we deze week op advies van Amela, onze contactpersoon, zullen doneren. 
Sreca za sve
We praten onder het genot van een kopje koffie weer met vele bekenden, we worden uit eten gevraagd en andere vrienden nodigen ons uit om hun nieuwe appartement te komen bewonderen. Ook dan laten ze je niet snel weer gaan (en we maken graag gebruik van hun gastvrijheid!!). 
‌Sreca za sve betekent Geluk Voor Iedereen. Dit is een humanitaire organisatie die ervoor probeert te zorgen dan kinderen met een beperking toch gelukkig kunnen zijn. Er is één op één onderwijs voor een aantal kinderen en er worden meerdere aktiviteiten georganiseerd. De volwassenen en ouders zorgen door middel van de verkoop van de allermooiste zelfgemaakte "hebbedingetjes" en onder andere verse onbespoten groenten uit hun eigen kas, voldoende geld in het laatje te krijgen om alles te kunnen bekostigen. 
‌Vorig jaar hebben we de renovatie van hun tuin bekostigd en we hebben een naaimachine gedoneerd, waarmee ze nu onder andere hele mooie lakensets maken. 
‌We gaan met Emina, Emina en Ilda naar de FIS voor nieuwe kasten waarin hun spulletjes netjes opgeborgen kunnen worden. En we hebben tasjes mee van Tante Annie met daarin voor de kinderen onder andere poppen, barbies, autootjes, schrijfspulletjes en nog heel veel meer hebbedingetjes!
En verder door naar Turbe Emina
Emina is ook de naam van een damesclub in Turbe. We praten onder het genot allerlei zelfgemaakte lokale lekkernijen. De dames naaien en breien maar maken ook hele mooie folkloristische kleding. We krijgen een rondleiding en zien ook jongeren allerlei folkoristische dansen oefenen. Ze willen graag meer doen met het naaien van beddengoed en krijgen van ons een naaimachine. 
‌We komen deze zomer graag weer terug bij hun 15 jarig bestaan en hopen dan ook meer te zien van het dansen!
Terug bij Selka in Karaula
We hebben bij Selka voedselpakketten besteld. Er wonen in Karaula heel veel arme gezinnen die het erg moeilijk hebben. De laatste jaren gaan we altijd met Selka op stap om een aantal van deze gezinnen te bezoeken. 
‌Elmedin is de zoon van Selka en hij helpt ons met het zware sjouwen. We gaan langs oude mensen die niemand meer hebben, bij gezinnen waar helemaal geen inkomen meer is en bij gezinnen met vele kinderen die geen nagel hebben om ......
‌Zeker in deze tijden mijden we het directe contact maar je ziet dat de mensen erg blij zijn om ons te zien.
‌In de pakketten zitten onder andere grote pakken meel (25 kilo), macaroni en andere pasta, olie, maar ook zeep, wasmiddel en tandpasta. Totaal komen we waarschijnlijk wel uit op zo'n 50 kilo per voedselpakket.
Afsluitend
We hebben natuurlijk ook nog de nodige bezoekjes afgelegd. Vanzelfsprekend zijn we een paar keer bij onze zieke vriend Domagoj en zijn vrouw Snjezana langs geweest. 
‌We hebben fijne gesprekken gehad met de mensen van de Mental Health kliniek. Zij zullen rond de kerstdagen weer presentjes rondbrengen bij de kinderen. Wij sponsoren dat al vele jaren. Zij doen erg goed werk!
‌Samen met hen hebben we nog een bezoek gebracht aan het kinderdagverblijf Obdaniste Travnik, waar we twee achtereenvolgende jaren projecten hebben gedaan. 
‌In Nova Bila hebben we bij de school van directeur Josip een rondje gemaakt en s'avonds hebben we een oefenavond van zijn orkest bijgewoond.
‌Emir en 'onze' Amela hebben twee jaar geleden hun tuincentrum "Smaragd" geopend. Het is het eerste echte tuincentrum in Bosnië.  Ze hebben verschillende soorten planten en bomen maar ook potten en tuingereedschap. Emir doet verder veel hovenierswerk door het hele land. Ze timmeren goed aan de weg en hebben al veel mooie projecten afgeleverd. Zelfs de ambassadeur van de EU in Bosnië is samen met de burgemeester van Travnik bij hen langs geweest! ‌De afgelopen twee weken hebben we gezien dat er soms heel veel dingen ten goede veranderen, maar met de winter in aantocht zijn er toch veel mensen die het weer moeilijk zullen krijgen. 
‌Ook de scholen hebben nog veel nodig, vooral op ICT gebied. We hopen dan ook de komende tijd tegen een aantal computers 'aan te lopen'. 
‌We willen iedereen weer bedanken voor alle steun, zowel financieel als ook in de vorm van (soms zelfgebreide-) kleding, computers en zo meer. 
Contact
‌Voor geïnteresseerde bedrijven en verenigingen verzorgen wij graag een presentatie. Voor meer informatie over ons, of voor het bespreken van een presentatie, kunt u een mail sturen, kunt u bellen, of u laat een bericht achter op de contact pagina.


Voor alle informatie:
janplagge@yahoo.com
‌Tel: +31 (0)638 4141 02

Stichting Bosnische Toekomst
RABO bank:
IBAN: NL59 RABO 0127 1495 03
tnv: Stichting Bosnische Toekomst
Anna Paulowna.‌
Omdat de Bosnische Toekomst ANBI gecertificeerd is, zijn eventuele giften onder voorwaarden aftrekbaar van de belasting.
‌RSIN: 815706935
Deze website is gesponsord door Druktemaker