Eindelijk weer enroute!
We hebben weer erg veel mee kunnen nemen: Veel speelgoed, beddengoed, allerlei zelfgebreide sjaaltjes, mutsen en truien, kleding schoeisel enzovoort enzovoort … Ook weer veel incontinentiemateriaal en ander ziekenhuis materiaal en -apparatuur.
Wat ontzettend fijn dat zovele lieve mensen willen schenken voor Bosnië!! Vanzelfsprekend willen we ook onze sponsors hartelijk bedanken! Zonder hen kunnen we geen projecten uitvoeren!

Wij nemen zelf de vaste kosten voor reis en onderdak voor onze rekening maar voor het uitvoeren van de projecten is veel geld nodig.
Veel zaken zijn hier bijna even duur als in Nederland en met salarissen die zelfs onder ons minimum jeugdloon liggen, kunnen de mensen hier niet veel aan noodzakelijk onderhoud doen.
Wij proberen hierbij te helpen. Alle materialen kopen we in Bosnië en we hopen zodoende ook daarmee een steentje bij te dragen aan de economie van dit arme land.

Het Project
Na twee keer in het ziekenhuis een project te hebben gedaan, willen we nu bij de kinderen in het kinderdagverblijf van Travnik, "Obaniste Travnik" onze handen uit de mouwen steken.
‌Vooraf hebben we via Amela al afspraken gemaakt voor kennismaking en inventarisatie.
‌We gaan een lokaal rondom opknappen. 
‌De temperaturen lopen tegen de veertig graden, dus een hele uitdaging dit jaar.‌
Het verslag
Het was nog even spannend of we wel konden vertrekken. De auto heeft ruim twee maanden in de garage doorgebracht. Een electronica probleem waar ook de Ford dealer in eerste instantie geen oplossing voor had. Onze garage H en J heeft alles op alles gezet en pas op het laatste moment kwamen ze met de oplossing. Het hele dashboard is vervangen. Na twee dagen proefrijden was het vertrouwen voldoende terug en de auto heeft ons heelhuids naar Bosnië gebracht!!

We kwamen maandagmiddag aan in Travnik waar we direct contact hebben gezocht met Amela.
We hebben pech want dinsdag, woensdag en donderdag zijn de feestdagen na de Ramadan, de Bajram. Dinsdag en woensdag zijn vele zaken gesloten maar donderdag begint alles weer te draaien.‌

‌De dinsdag hebben we besteed aan het organiseren van onze materialen en s avonds zijn we nog even naar het centrum geweest waar vele mensen de hoofdstraat op en neer paraderen. Altijd gezellig om dan ergens op een terrasje een lekker kopje koffie te drinken. Een leuke plek om mensen te kijken!

‌‘Woensdagochtend hadden we een afspraak op het kinderdagverblijf en s middags zijn we eerst naar “onze” familie in Vitez geweest. Zij zijn het eerste gezin waar we acht jaar geleden kwamen. Ze hadden het toen slecht en nu is het nog steeds armoede. Saligh van 15 heeft door ziekte een achterstand en gaat nog naar de basisschool, maar Kanita van 14 gaat na de vakantie voor het eerst naar de middelbare school in Travnik. Vader Ibrahim heeft geen werk en zijn twee geiten heeft hij intussen geruild voor een paard. Op het kleine stukje land verbouwt hij aardappelen en een beetje groente, net genoeg om het gezin te onderhouden. “Als ik het verkoop dan heb ik zelf niets te eten”…. De acht kippen zorgen voor eieren. Eén hond bewaakt het paard en een andere hond bewaakt het huis… Het ruikt er niet erg fris maar de Bosnische koffie en een hapje Burek mag je niet weigeren… We hadden een goed voedselpakket voor hen samengesteld en vanuit Nederland hebben we een computer meegenomen. Vooral Saligh was hier heel erg blij mee. Jan kreeg een kus op beide wangen!!!

‌Aansluitend hebben we onze eerste inkopen gedaan bij Trgo Ten, de plaatselijke Gamma maar dan ter grote van een fatsoenlijke huiskamer. Er werken twee man, echte vakmensen! Ze kennen ons ondertussen en waren blij ons weer te zien. We zullen er de komende dagen nog regelmatig komen…
6 juli 2016
Woensdagochtend hadden we een afspraak met de directrice van het gemeentelijke kinderdagverblijf. Samen met de huismeester Asaf hebben we het plan doorgesproken om het nodige reparatie- en schilderwerk te kunnen doen. De entree verdient een grote beurt en één van de lokalen zal ook door ons onder handen worden genomen.
Het rondje door de school is erg verrassend. Het ziet er ontzettend gezellig uit met overal dingen aan de muur en aan lijntjes aan het plafond. De kinderen zullen zich hier goed thuisvoelen!‌
7 juli 2016
Dag één! We hebben de verf voor de hal gehaald en beginnen met schuren. Ada en Ciska hebben het druk met schoonmaken van oude verflagen en beginnen ‘s middags met het eerste schilderwerk. Arjen is druk met de lampen, schuren en het pas maken van een klemmende deur. En Jan doet de boodschappen en allerlei hand- en spandiensten…
Sanjin, de broer van Amela, had aangeboden te komen helpen maar vandaag kunnen we het makkelijk met zijn vieren af. In zo’n kleine hal sta je elkaar al snel in de weg.
Morgen maken we de hal af en gaan we beginnen met het lokaal.
8 juli 2016
We waren om 9 uur in het kinderdagverblijf. Asaf, de huismeester, had al veel spullen opgeruimd dus we konden zo weer verder. We hebben het schilderwerk in de hal vandaag mooi afgekregen. Arjen is nu op één wand bezig om een mooie Mickey Mouse tekening te schilderen. De foto hiervan volgt nog.

We hebben onze eigen koffie met een koekje mee en tussen de middag eten we brood van de bakker om de hoek. (ze hebben ook heerlijk ijs!!!) We krijgen ook van de school regelmatig drinken aangeboden dus we komen niets te kort.
Aan het eind van de middag kijken we wat we nog aan boodschappen nodig hebben en halen die bij de Konsum. Ook hebben we bij de Fis hout gehaald. Er moeten bovenraampjes dichtgemaakt worden. De huismeester had al plannen, maar nu kunnen wij het voor hem doen.
Intussen is er weer groot ingeslagen met verf voor het lokaal. De directrice (en anderen) hebben paars en lila uitgezocht. De verf is intussen ingekocht, dus ze kunnen nu niet meer terug.
Morgen verder.
9 juli 2016
Het weekend is aangebroken. We hebben er weer een warme dag op zitten.
Gisteravond hadden we gebakken aardappelen, boontjes en uien, en gerookte kip, lekker buiten vanaf de Skottelbraai. Na de afwas nog heerlijk genoten van 25 graden onder de luifel.
Vanmorgen om 9 uur stond Asaf ons op te wachten om de deur open te doen. Hij kon niet helpen want hij had de oppas voor hun zoontje. Het was voor iedereen weekend behalve voor de klusploeg. We
hadden dus de ruimte.
We hebben eerst nog even kleine kwasten en potjes verf gehaald in Mickey Mouse kleuren. Arjen had weer een uitdaging in de hal. Ciska Ada en Jan zijn de hele dag in het lokaal bezig geweest, voornamelijk met voorbereidingen: schoonmaken, schuren en plamuren.
Het plafond en de muren zaten vol gaten.
Voor de lunch hebben weer heerlijke broodjes gehaald bij bakker Aba. Ze hebben veel keuze. We hebben besloten dat we volgende week maar eens hun "burek" moeten proberen.
Aan het eind van de dag had Ciska de verlichtingsarmaturen voor de eerste keer geverfd, Ada heeft een deel van de oude radiatoren geverfd en Jan had alle gaatjes dicht. Arjen heeft Mickey intussen een plekje aan de muur in de hal gegeven.
Om vier uur waren we klaar voor deze week en kwam Asaf om de boel af te sluiten.

Na nog een paar boodschappen bij de Fis, is het tijd voor een koud biertje en een wijntje. We eten in het hotel dus we hoeven ons niet druk te maken.
Morgen uitslapen!!
11 juli 2016
Maandag, het begin van een nieuwe werkweek!
We waren weer om negen uur bij de Kindergarten. Er is nog een hele hoop te doen. Maar we gaan er tegenaan! Arjen gaat de kastenwand te lijf en hij zal een raampartij afsluiten met gipsplaten die de huismeester al klaar had staan.
Ada gaat door met de radiatoren (wat een k….klus). Ciska doet de TL-armaturen.
En Jan is een beetje de vliegende kiep.
De hele dag door en aan het eind denk je dan, wat hebben we eigenlijk gedaan want je ziet slechts kleine dingen die klaar zijn.

Om vier uur kwamen twee dames vragen of we (… nu eindelijk …) al naar huis gingen.

Mooie tijd dus. We hadden nog een paar boodschappen te doen in de Fis. We hebben onder andere lakenstof gehaald voor de kinderbedjes, totaal dik honderd meter!! Daar kunnen ze zelf dekbedjes en hoeslakens van maken.
We hadden geen zin meer om te koken dus lekker bij de Fis gegeten!

12 juli 2016
Dagje met van alles en nog wat….
Om 9 uur waren we bij de Dom Zdravlje, de plaatselijke kliniek, om onder andere oogarts apparatuur te brengen. We hadden ook veel steeklakens mee en die verdelen we onder de kliniek en het ziekenhuis.
Ook het vele inco-materiaal was erg welkom.

Aansluitend zijn we naar de Mental Health Clinic geweest. Daar komen mensen die hun traumas willen verwerken. We hebben didactisch materiaal gebracht. Morgen gaan we terug voor een kort samenzijn met de directie.
…………………………
Daarna ging het naar het Kantonaal ziekenhuis, waar we al twee jaar een project hebben uitgevoerd. Zuster Zjelica was weer erg blij ons te zien. Ook hier hebben we veel inco-materiaal, steeklakens, kinderondergoed, speciale voeding, en divers ander materiaal voor in de apotheek.

We kregen koffie aangeboden en konden nog even op een paar afdelingen rondkijken. Leuk om hier en daar bekend personeel terug te zien.
We hebben ons broodje gegeten in de kindergarten en daar nog twee uur gewerkt.
Vervolgens naar huis om op te frissen en om vier uur werden we weer verwacht in een leuk restaurantje aan de rivier Lasva, waar we een uitgebreide lunch kregen aangeboden door de directeur van de Dom Zdravlje, dr Satrovic.
Hij had ook de burgemeester van Travnik en de minister-president van het kanton uitgenodigd. Hier hebben de kantons (provincies) ook hun eigen ministerraad onder leiding van de minister-president. Er zijn eigen regels en wetten in elk kanton. Het was wel een eer om gewoon met deze heren aan tafel te kunnen zitten en te kletsen over allerlei onderwerpen.
Om zeven uur gingen we weer naar huis.
Ada, Ciska en Arjen gaan tasjes inpakken voor de spelletjesavond morgen en Jan zit weer achter zijn laptop om de site een update te geven. (dit internet is echt traag!!! Je bent uren bezig om een paar fotos te uploaden…) Daarna nog even na te genieten.
Het was vandaag 37 graden!!!
Tot morgen!

13 juli 2016
Vandaag zijn we begonnen met een kennismakingsbezoek aan het Medical Health Centre. Gisteren hebben we al materiaal gebracht maar we hadden toen niet de gelegenheid om even bij te praten. Onder het genot van een frisdrankje werden de banden aangehaald.
Daarna snel weer aan de gang in de Obdaniste (kinderdagverblijf). Er is nog genoeg te doen!

We zijn op tijd gestopt. Terug naar hotel/camping, even douchen en weer terug naar Travnik. Daar hebben we heerlijke Cevapcici gegeten bij Hari’s, de beste uit heel Bosnië!

Om half zeven hebben we de auto geparkeerd aan de afgesloten hoofdstraat en zijn we begonnen met de spelletjes voor de kinderen. Heel veel kinderen, de pers, de burgemeester…. Een groot succes! De foto’s zeggen genoeg…. De volgende dag was het ieder uur op het nieuws!!

14 juli 2016
Met de goede herinneringen van gisteravond gaan we vandaag nog de hele dag verder in Obdaniste Travnik. Het plafond gaat erin, de wanden worden afgemaakt, Mickey Mouse krijgt zijn laatste lijntjes opgetekend en Arjen is bijna klaar met de kastenwand. Zo ben je toch nog weer een hele dag zoet..

15 juli 2016
We zijn er om half tien. Buiten nog een paar schoolborden zwart maken, binnen één wandje dekkend maken en om tien uur zitten we met de directrice en de huismeester op de vloer om afspraken te maken voor de officiële overdracht op maandag… We zijn klaar!!

Aansluitend nog even naar het ziekenhuis waar lekkage is geweest op de kinderafdeling waar we drie jaar geleden alles hebben opgeknapt. We brengen een paar lagen wit aan en je ziet de vieze kringen niet meer. Iedereen weer blij!!
We zien Amela en haar ouders bij Konak, een nieuwe bar waar je ook een kleinigheid kan eten. We nemen een hamburger en Cevapcici.
Na nog een paar boodschappen gaan we terug naar de Carousel.
Het is weer weekend!

17 juli 2016
Het was de afgelopen dagen koud en regenachtig. Met 14 graden was het 25 graden kouder dan twee dagen geleden. Vandaag is het weer grotendeels droog met 17 graden en we zijn uitgenodigd bij Amela haar ouders op de tuin om te BBQ’en. Het is een beetje in the middle of nowhere, maar een prachtige plek, middenin de natuur. Jacu en Zieada, we hebben volop genoten en bedanken jullie voor een geweldig gezellige dag!!

18 juli 2016
De dag van de officiële overdracht. We hebben snoep en drinken ingekocht en zijn om half tien bij de Obdaniste Travnik. De tafeltjes staan klaar en worden mooi gevuld en om tien uur komen de kinderen per groep binnen. De meeste kinderen hebben al vakantie en zijn thuis, maar de overige vijftig genieten volop. Er zijn spelletjes, er wordt gezongen en gedanst. De burgemeester heeft een plekje gevonden tussen de kinderen. Na het overhandigen van vele spelletjes, puzzels, dekens, een boormachine voor Asaf de huismeester, vele zelfgebreide sjaaltjes en mutsjes, knikkers en honderdtwintig meter leuke stof om lakens van te maken plus een paar korte toespraakjes is het aanvallen op al het lekkers. Aansluitend volgen nog een paar interviews met TV en kranten.
Aan het eind van de dag zijn we “trending topic” in Travnik en omgeving!!

Na dit feest hebben we nog een autolading vol met kleding rondgebracht bij enkele gezinnen en bij de Merhamet van Travnik. De dames van deze organisatie koken wekelijks voor 350 arme mensen en zij weten dus als geen ander waar er gebrek is aan goede kleding. Ze waren er weer erg blij mee!!

We kijken met heel veel voldoening terug op dit project!!
Dit project kunnen we uitvoeren omdat vele mensen hun hart op de juiste plek hebben. Men heeft ons goederen geschonken en/of een donatie gedaan.
Onze sponsors en donateurs zijn we dan ook weer ontzettend dankbaar.
De volgende bedrijven hebben ons dit jaar financieel ondersteund:
Ronald Elling restauratie schilder
Klusbedrijf Rabbit
Scheepstuigage De Schieman
Tenten verhuur De Weerd
Contact
‌Voor geïnteresseerde bedrijven en verenigingen verzorgen wij graag een presentatie. Voor meer informatie over ons, of voor het bespreken van een presentatie, kunt u een mail sturen, kunt u bellen, of u laat een bericht achter op de contact pagina.


Voor alle informatie:
info@bosnische-toekomst.nl
‌Tel: +31 (0)638 4141 02

Stichting Bosnische Toekomst
RABO bank:
IBAN: NL59 RABO 0127 1495 03
tnv: Stichting Bosnische Toekomst
Anna Paulowna.‌
Omdat de Bosnische Toekomst ANBI gecertificeerd is, zijn eventuele giften onder voorwaarden aftrekbaar van de belasting.
‌RSIN: 815706935