Een voorjaarstrip
Al halverwege april vertrekken we met zijn vieren vanuit de kop van Noord Holland met de mooi gekleurde bollenvelden weer naar Bosnië. De eerste twee dagen in Duitsland en Oostenrijk is het onderweg regenachtig maar de derde dag in Bosnië wordt het droog.
‌We waren weer op een dinsdag vertrokken maar in Duitsland en Oostenrijk waren er nu toch nog vele wegwerkzaamheden. Een snelle grensoversteek tussen Kroatië en Bosnië kregen we echter wel. Voor het eerst konden we zonder enig oponthoud doorrijden.
‌We arriveerden in Travnik op de tweede dag van de Bajram, het Suikerfeest.
De caravan van Jan en Ada krijgt weer een plekje op het parkeerdak en we krijgen twee kamers naast elkaar. In de avond wordt er geproost op een aantal goede dagen! 
Auto's leeg
Na een heerlijk diner en een goede nachtrust gaan we de volgende ochtend gelijk op stap om ruimte te maken in de auto's. 
‌We gaan eerst naar Selka in Karaula. 
‌Het is een fijn weerzien met Selka en Almedin, haar zoon, en zijn vriendin Azra. We hebben kinderkleding, breipennen en wol, notitieplokjes en pennen, en ook nog twee laptops. Via de tegenoverliggende school wordt alles verdeeld naar behoeftige gezinnen. Met Almedin drinken we na het lossen nog een kopje koffie. Hij heeft afgelopen winter werk gevonden in Duitsland en is nu voor twee weken thuis. Hij vertelt ons trots dat hij en Azra in augustus gaan trouwen. 
Ziekenhuis Travnik
Aansluitend gaan we naar het ziekenhuis van Travnik, het grote kantonale ziekenhuis. Zoals elk jaar hebben we veel medische spullen mee, zoals incontinentie materiaal en deze keer ook weer veel katheters en alles wat hierbij hoort. Voor de kinderafdeling van zuster Sabine zijn er weer kleertjes en gebreide sokjes. Ze is ook ontzettend blij met de gebreide kleding en de dekens. Later kopen we voor deze afdeling nog luiers, baby- en peutervoeding en flesjes drinken voor de armere kinderen waarvan de ouders dit niet kunnen betalen. We schenken ook nog vier mooie driewiel fietsjes voor kinderen vanaf twee jaar.
Grillplace Zambak
Onze vriend Almedin heeft sinds vorig jaar op de Vlasic een grill-restaurantje waar hij heerlijke gegrilde kippen verkoopt. Een drankje erbij en dan kan je op zijn terras heerlijk zitten.
‌Hij dacht alle vergunningen rond te hebben maar helaas kwam er op het laatste moment nog iemand roet in het eten gooien. Hij hoopt binnenkort toch nog open te kunnen gaan. 
‌Arjen had in Nederland naamborden en letters gemaakt voor zijn restaurantje en wij hebben een fijne dag gehad met het monteren van alle borden.
‌De vader van Almedin is bij de politie en een aantal collega's kwamen even kijken en meehelpen. Na gedane arbeid gingen we met twee grote potten honing weer terug naar ons hotel. 
Mental Health Kliniek
De mensen van de Centar Za Mentalno Zdravlje, de Mental Health Kliniek, begeleiden kinderen en volwassenen met allerlei psychische en ook sociale problemen. Elk jaar doneert Stichting Bosnische Toekomst geld om een kerstviering voor de kleinere kinderen mogelijk te maken.
‌We hadden voor de kliniek deze keer ook weer veel kleurboeken, notitieblokjes en schrijf- en kleurmateriaal mee.
FK Rudar Han Bila
Han Bila is een klein plaatsje met nog geen 700 inwoners. In Han Bila bevindt zich een kolenmijn en daar werken stoere mannen die ook wel van een potje voetbal houden. Op het kleine voetbalveldje in Han Bila werden de eerste successen behaald. Toen er competitie gespeeld ging worden, werd het veld aangepast aan de eisen voor afmetingen, tribunes, dugouts enzovoort. Dit werd allemaal gedaan met eigen mensen en met behulp van vele donaties. Ze spelen nu zeer verdienstelijk mee in de landelijke competitie en hebben de "prepionieren", de "pionieren" en het seniorenteam. We hebben het allemaal van een afstand kunnen volgen en hebben al een paar jaar geleden een computer en kleding gedoneerd. 
‌Dit jaar werd onze stichting verblijd met sporttassen voor drie elftallen en ander materiaal van voetbalclub VESDO uit Schagerbrug.    
‌Tijdens een training van de "Pionieren" hebben we alles mogen overhandigen aan het bestuur.
‌Dankjulliewel VESDO!
‌Ook kregen we een mooie donatie voor de aanschaf van twee wedstrijdballen voor het eerste elftal. Die zijn  voorafgaand aan een competitiewedstrijd van het eerste elftal, overhandigd aan de voorzitter van FK Rudar. 
Brandweer Travnik en Nova Bila
In 2012 was het de eerste keer dat we bij de brandweer van Travnik zijn geweest met onder andere een donatie van een hydraulische schaar en laarzen. Vorig jaar kwamen we terug bij hun nieuwe brandweerkazerne. 
‌Na een rondleiding kwam toen aan het licht dat veel materiaal niet inzetbaar was. Een aantal brandweerwagens zijn niet beschikbaar en de besturing van het bakje van de ladderwagen hapert. Ook voldoet de kleding niet aan alle eisen.
‌Na contact met de Marinebrandweer in Den Helder is er door hen veel materiaal beschikbaar gesteld. Het werd op transport gezet naar Sarajevo en van daaruit is het naar Travnik gebracht.
‌Zowel de brandweer van Travnik alsook het korps in Nova Bila waren zeer blij met de vele brandweerpakken en helmen die geleverd werden. 
‌Dit draagt geweldig bij aan de (brand-)veiligheid in de gehele regio Travnik!
Te kort
En zo loopt ons bezoek al weer veel te snel ten einde. 
‌De afgelopen week hebben we perfect weer gehad van rond de dertig graden, tot aan vanochtend. 
‌We trokken de gordijnen open en werden geconfronteerd met een witte wereld. De temperatuur was minimaal 20 graden gekelderd. En ook dat is Bosnië, een prachtig land maar vol verrassingen.
‌We hebben nog een aantal bezoekjes afgelegd en zijn heerlijk met vrienden uit eten geweest. Maar na slechts één week moeten Jan en Ada alweer naar huis. 
‌Arjen en Ciska en Hans en Hilda blijven nog een paar dagen en gaan onder andere naar de basisschool in Nova Bila waar ze printmateriaal voor een 3-D printer brengen, en ze gaan bij hoveniersbedrijf Smaragd Travnik langs om een naambord te maken. 

‌Namense de Stichting Bosnische Toekomst willen we weer iedereen heel erg bedanken voor de interesse en voor de giften en donaties. ‌
Contact
‌Voor geïnteresseerde bedrijven en verenigingen verzorgen wij graag een presentatie. Voor meer informatie over ons, of voor het bespreken van een presentatie, kunt u een mail sturen, kunt u bellen, of u laat een bericht achter op de contact pagina.


Voor alle informatie:
janplagge@yahoo.com
‌Tel: +31 (0)638 4141 02

Stichting Bosnische Toekomst
RABO bank:
IBAN: NL59 RABO 0127 1495 03
tnv: Stichting Bosnische Toekomst
Anna Paulowna.‌
Omdat de Bosnische Toekomst ANBI gecertificeerd is, zijn eventuele giften onder voorwaarden aftrekbaar van de belasting.
‌RSIN: 815706935
Deze website is gesponsord door Druktemaker