De projecten
Nadat we vele jaren in de gemeente Travnik hebben gewerkt, willen we het nu iets dichter bij huis zoeken. Vlak bij ons Motel Carousel ligt het plaatsje Nova Bila met ook een basisschool. Daar gaan we de oude vloer vervangen door een mooie nieuwe laminaatvloer. We gaan voor een paar scholen in heel kleine dorpjes Disney figuren maken en op de muur bevestigen, om de scholen iets aantrekkelijker te maken voor de kinderen. Heel veel kleding gaat naar het dorp Karaula. We hebben verbandmaterialen en onder andere kleertjes en pyamas voor de allerkleinste kinderen in het ziekenhuis van Travnik.
Weer een nieuwe uitdaging
We zijn op drie verschillende data naar het Bosnische land gekomen: Arjen en Ciska op dinsdag, Jan op woensdag en Ada kwam donderdag met het vliegtuig. Een nieuw Bosnisch telefoonnummer, een mooi appartement voor Arjen en Ciska en onze vaste plek voor de caravan achter het hotel. 
‌Nadat we geinstalleerd waren konden we onze plannen oplijnen.
‌Eten doen we de eerste dagen in Motel Carousel. De keuken is er erg goed dus de keuze is snel gemaakt. Later zien we wel weer.
‌Het was weer een geweldig weerzien met onze vrienden. En we hebben alweer een aantal bezoekjes afgelegd!
‌Op de fotos ons Motel en de aankomst van Ada op het vliegveld in Tuzla.
De eerste echte dag
De eerste dag zijn we in de ochtend eerst bij ons grootste project wezen kijken. We hebben kennis gemaakt met de directeur van de school in Nova Bila en met een aantal leerkrachten. Ook was Miran aanwezig. Hij is de congierge en manusje van alles. We zullen nog veel plezier met hem beleven.
‌Aansluitend zijn we naar het ziekenhuis gegaan met de nodige spullen voor de apotheek en voor de kinderafdeling. We hadden verbandmiddelen, incontinentie materiaal, sondevoeding en onder andere middelen voor diabetes. Voor de kinderafdeling hebben we veel kleding en ook bijvoorbeeld pijamas gebracht.
‌We willen diverse Disney figuren schilderen op houten panelen. De houten platen van 250x125 hiervoor hebben we de eerste dag al besteld.  
‌Na de lunch zijn Arjen en Ciska terug gegaan om met Emir en zijn busje deze platen op te halen.
‌Ada en Jan zijn doorgereden naar Karaula waar we heel veel kleding naartoe hebben gebracht. Selka doet daar erg goed humanitair werk en weet veel arme gezinnen te benaderen.
‌We kregen er goed nieuws, want een gezinnetje dat we ook elk jaar met kleding en een voedselpakket verrassen, blijkt het eindelijk beter te gaan. De man heeft werk gekregen in Kroatië en ook de zoon is aan de slag in Kroatië. Er komt weer geld binnen en het gezin kan zich op dit moment goed bedruipen.
‌Je ziet hier heel veel mensen, vooral jongeren, naar het buitenland vertrekken, om werk te krijgen en geld te verdienen. Vooral in de kleinere dorpen blijft er geen jeugd over en zie je alleen maar ouderen op de straat.....
‌We zijn bij Selka uitgenodigd voor koffie en haar zoon heeft ook plannen om naar het buitenland te gaan om veel geld te verdienen. 
‌Dit soort bezoekjes zijn van erg grote waarde voor ons. Het contact met de mensen wordt hierdoor intenser en je hoort ook veel over de leefomstandigheden en eventuele problemen, vooral in de kleinere gemeenschappen.
‌Maar de meeste mensen hebben een relatief rustig bestaan. In de dorpen is "onze" hectiek nog niet doorgedrongen. 
‌Onze contactpersoon vanaf het begin is Amela. Haar vader is vorig jaar overleden en met hem hadden wij ook een speciale band. Hij is begraven in ditzelfde dorpje Karaula, waar hij ook een stukje grond had waar hij onder andere groenten en aardappelen op verbouwde.
‌We hebben even een bloemetje bij zijn graf gelegd. 
‌Op de foto zien we Rushmir van de apotheek van ziekenhuis. Hij is ontzettend blij met het materiaal dat we meebrengen!
‌Daarnaast Arjen en Ciska bezig met het gronden van de panelen.
Zondag
Op zondag zijn we ons gaan orienteren in de omgeving omdat er nog een paar scholen zijn waar we panelen voor willen maken. We zijn gaan kijken. Ook zijn we weer naar het graf van Amela's vader geweest omdat Arjen en Ciska er nog niet waren geweest. 
‌Deze zondag is er ook een begin gemaakt met het gronden van de panelen en het intekenen van de Disney figuren. 
Maandag
Vandaag gaan we aan de slag in de school in Nova Bila. Het oude laminaat wordt verwijderd en alles gaat via de auto van Miran naar de stort? Aansluitend gaan Jan en Arjen naar de Fis en halen de bestelde pakken laminaat en de ondervloer op. 
‌Intussen gaan Ciska en Ada verder met de Disney panelen. Hier gaan nog heel veel tijd in zitten. We hebben twaalf panelen van 2.50 x 1.25 waar de Disney figuren op getekend  zijn. Daar worden eerst de lijnen met zwarte verf opgebracht. En er kan alvast rondom met wit ingekleurd worden. Later zullen de kleuren opgebracht worden.
‌'s Middags wordt begonnen met het leggen van het laminaat. Dit schiet lekker op en aan het eind van de middag ligt driekwart er al in.
Dinsdag
Het is weer een hete dag met temperaturen tot 38 graden. Maar, bijna alles went... Ciska en Ada gaan onder de veranda op de camping verder met de Disney panelen, Jan brengt Arjen naar de school (drinkt even een kopje koffie mee...) en gaat door naar onze verfwinkel Trgo Ten in Travnik om verf te halen. Helaas is de verfmengmachine kapot en kan de verf voor het inkleuren van de Disney figuren pas rond zes uur gereed zijn. De nodige boodsschappen worden wel gedaan. Er gaan onder andere vele liters water door op deze hete dagen. Beleg voor op het brood, melk, chocolademelk en fris! Op de terugweg langs de school waar Arjen net klaar is met het leggen van de laminaat. 
‌Alles wordt opgeruimd en we spreken af dat we vrijdag terugkomen voor de plinten. Ook hebben we nieuwe LED panelen voor aan het plafond besteld en we hopen vrijdag ook een aantal Disney panelen klaar te hebben om op de school te installeren.
‌Na het eten gaan Arjen en Jan het restant van de laminaat terugbrengen naar de winkel en tevens worden er latten gehaald die dienst gaan doen als plint. We vinden er ook een goede kleur lichtgrijze verf bij. De middag wordt verder besteed aan het tekenen en inschilderen van de Disney panelen. 
‌Als rond vier uur de lucht begint te betrekken, houden we het voor gezien. 
‌'s Avonds hebben we een lekker en gezellig etentje met directeur Josip en manusje van alles Miran. 
‌'s Nachts begint de temperatuur flink te dalen onder een gestage regen.
‌Op de foto de kassa van de verfwinkel Trgo Ten.
Woensdag
Het heeft vannacht flink geregend en de temperatuur is gedaald tot zo'n 18 graden. Dat is even wennen en de truien komen te voorschijn. Alles staat vandaag in het teken van de Disney panelen. Jan haalt de bestelde verf in Travnik. Alles staat al klaar!
‌We eten ons broodje en een lekker stuk burek onder de luifel van de caravan.
‌Als 's middags Vlado komt om Arjen en Jan te vertellen dat het even pauze is, dan gaan we graag even mee om een 'kleine' Slivovici met hem te drinken. 
‌De Disney panelen schieten op en Jan heeft de middag tijd om zijn problemen met de site op te lossen. 
‌'s Avonds eten we bij Ibro in het restaurant van ons motel.
‌Op de foto de regen als je vanuit de luifel naar buiten kijkt....
Zondag
We zijn intussen een aantal dagen verder. De afgelopen dagen stonden voornamelijk in het teken van het schilderen op de camping. De donderdag hebben we de hele dag doorgebracht met het schilderwerk onder de veranda. De Disney figuren vragen nogal veel tijd en ook de plinten moesten een kleurtje. We dachten dat we grijs hadden gekocht voor de plinten maar het werd uiteindelijk zilverkleurig.... En de figuren moeten allemaal minstens twee keer en soms zelfs drie keer geschilderd. Dat redt je niet in één dag dus we gaan er nog een aantal dagen mee door...
‌Vrijdag zijn we wel op de school in Nova Bila geweest. We hebben de eerste figuren opgehangen. De leraressen waren er helemaal weg van en ook de directeur was erg gelukkig. Ada en Ciska hebben de onderste helft van de muren van het klaslokaal twee keer in de verf gezet. Het begint er op te lijken....
‌We hebben LED panelen gekocht voor één van de lokalen en deze opgehangen. Het gips/zachtboard plafond leent zich slecht voor de bevestiging, maar met vier schroeven houdt het toch voldoende. De panelen zijn gelukkig niet te zwaar.... De lichtopbrengst met 4000 kelvin is perfect!!
‌Om vier uur gingen we terug naar ons kampement en konden ze de school afsluiten.
‌We hadden veel plannen voor zaterdag maar...... De Disney figuren moeten af en daar zijn we de hele dag mee bezig geweest.....
‌Op zondag hebben we eerst een bezoek gebracht aan een kleine markt waar een paar bekenden stonden met onder andere een workshop ijzersmeden. Ada en Ciska hebben er leuke souveniers gekocht, onder andere leuk houtsnijwerk. Knap zoals sommige mensen hele mooie dingen kunnen maken met hun handen.
‌'s Middags zijn Jan en Ada via een geitenpaadje naar de top van de Vlasic gereden om te kijken bij Vlado (van het hotel) die er een happening had met de bergbeklimmers club.
‌Arjen en Ciska zijn op de camping gebleven om verder te gaan met de figuren.
‌Aan het eind van de middag hadden we een afspraak met Amela, om door te nemen hoe we de rest van de week onze afspraken met diverse instanties na konden komen.
‌Vanzelfsprekend hebben we 's avonds weer heerlijk gegeten in ons Motel Carousel. 
‌Klik even voor foto impressie op de link op onze fotopagina.
Afronding
We hebben hele drukke dagen achter de rug met allerlei afspraken. En vanzelfsprekend hebben we onze projecten afgerond!
‌Maandag hebben Ciska en Ada de tasjes voor de kinderen samengesteld. De tafels op het terras lagen vol met kleurboeken, notitieblokjes, kleurpotloden, stickerboekjes en nog veel meer. Eind van de middag lagen er 200 tasjes te wachten om op de scholen te worden uitgedeeld. Een klein meisje op het terras kreeg natuurlijk gelijk een tasje met een pop.
‌Intussen heeft Jan de laatste Disney figuren afgemaakt en Arjen heeft de laatste hand gelegd aan de school in Nova Bila. 
‌Eind van de dag kwamen Hans en Hilda, de broer van Arjen met zijn vrouw.
‌Dinsdag hebben we de Disney panelen in de autos geladen en zijn we eerst naar de school in Vlahovici gegaan. Daar hebben de mensen van de stichting "Veteranen Actief" vorig jaar het een en ander gerenoveerd en wij willen de buitenkant nog een beetje opvrolijken met de Disney panelen. Het ziet er geweldig leuk uit...
‌Ook een basisschool in Bijelo Bucje hebben we opgevrolijkt met mooie panelen. Dorpsbewoners kwamen kijken wat die gekke Hollanders nou weer aan het doen waren maar ze vonden het geweldig mooi. Met de directrice van deze en nog drie scholen, hebben we afspraken gemaakt over donaties aan een project, waarbij arme kinderen die zonder eten naar school gaan, dagelijks een sandwich en drinken krijgen aangeboden. Zo'n project willen wij graag steunen!
‌Deze dag hebben we ook weer met een voldaan gevoel afgesloten.
‌'s Woensdags was Arjen jarig. We zijn met zijn allen bij onze vriend Domagoj in de bergen geweest waar we getracteerd werden op een overheerlijke traditionele Bosnische maaltijd met vanzelfsprekend een bijpassend drankje (wel meer dan één....).
‌We werden ook uitgenodigd door de voetbalclub F.K. Rudar uit Han Bila. Vorig jaar hadden we voor hen al vele tassen met voetbalkleding en ook dit jaar hadden we weer een aantal tassen mee.
‌We hebben hen ook blij gemaakt met een laptop ter vervanging van hun erg oude PC.
‌Hier werden we ook getrakteerd op een geweldig lekkere en gezellige traditionele Bosnische maaltijd, inclusief alles..... 
‌Zoals altijd hadden we ook nog materialen mee voor andere scholen. Zo ging er weer het nodige gereedschap naar de Technische school, waren er torso's voor een medische opleiding en ook voor een basisschool en er was een bloeddrukmeter en ander materiaal voor de plaatselijke kliniek Dom Zdravlje.
‌Verder was er veel knutsel materiaal en diverse spellen voor de Mental Health kliniek, waar kinderen en volwassenen met een psychische storing worden behandeld. Deze mensen hebben veelal nog problemen met het verwerken van de naweeën van de oorlog. We kregen uitgebreide uitleg tijdens ons bezoek. 
‌Er worden ook kinderen met een Down syndroom begeleid met het doel deze kinderen gewoon kunnen laten functioneren op een basisschool.
‌Tenslotte hebben we meerdere donaties gekregen voor voedselpakketten. 
‌Hiervoor zijn we naar Karaula gegaan. Daar hebben we bij een oudere broer en zus die samen een huisje hebben, en bij drie ontzettend arme gezinnen de voedselpakketten gebracht met niet alleen eten en meel, maar ook spullen voor de hygiëne zoals waspoeder maar ook tandenborstels en tandpasta. Nog steeds zijn er mensen die niet eens een bank hebben om op te zitten, laat staan een bed om op te slapen, of die een kamertje van twee bij drie moeten delen met twee of drie kinderen. Erbarmelijke omstandigheden in 2019 op slechts 1800 kilometer van ons rijke Nederland.

‌Wij willen iedereen weer heel erg bedanken voor het lezen van dit verslag, maar vooral voor de donaties, in welke vorm dan ook.
‌Blijf ons volgen!!‌
Contact
‌Voor geïnteresseerde bedrijven en verenigingen verzorgen wij graag een presentatie. Voor meer informatie over ons, of voor het bespreken van een presentatie, kunt u een mail sturen, kunt u bellen, of u laat een bericht achter op de contact pagina.


Voor alle informatie:
janplagge@yahoo.com
‌Tel: +31 (0)638 4141 02

Stichting Bosnische Toekomst
RABO bank:
IBAN: NL59 RABO 0127 1495 03
tnv: Stichting Bosnische Toekomst
Anna Paulowna.‌
Omdat de Bosnische Toekomst ANBI gecertificeerd is, zijn eventuele giften onder voorwaarden aftrekbaar van de belasting.
‌RSIN: 815706935
Deze website is gesponsord door Druktemaker